Artiest en advies
 

Nieuwe kleine ondernemersregeling

De huidige kleine ondernemersregeling (KOR) gaat met ingang van het volgend jaar verdwijnen. Volgens deze regeling hoef je de btw niet aan de belastingdienst af te dragen als die op jaarbasis minder is dan € 1.345. Is dit bedrag hoger dan geldt er een kortingsregeling tot € 1.883. Het bedrag dat je niet hoeft af te dragen moet wel bij de winst worden geteld maar het blijft een voordelige regeling.

Vanaf 1 januari wijzigt dit. Je kan vanaf dat moment kiezen om helemaal vrijgesteld te worden van de btw als je minder dan € 20.000 aan belaste omzet denkt te hebben. Nadat je van de belastingdienst toestemming hebt gekregen mag je geen btw meer rekenen maar ook geen btw van de kosten meer terugvragen. Kom je toch boven de grens uit van € 20.000 dan moet je alsnog weer btw gaan rekenen. Als je meedoet dan is dat voor een periode van tenminste 3 jaar of totdat je omzet in een jaar boven de € 20.000 komt.

De nieuwe KOR is alleen voordelig voor degene met een lage belaste omzet aan afnemers die de btw niet kunnen verrekenen. Bijvoorbeeld muziekdocenten die enkele volwassen leerlingen hebben. Voor de meeste ondernemers die aan andere ondernemers factureren is deze regeling niet aan te raden omdat je dan geen btw van de kosten meer terugkrijgt.